Šibenik

Šibenik

grad Šibenik je domaćin Međunarodnog dječjeg festivala, Srednjovjekovnog sajma, Festivala dalmatinske pjesme... Šibenik njeguje dugu tradiciju klapskog pjevanja. Svakog četvrtka se u Šibeniku organiziraju klapske večeri. Festival dalmatinske šansone je zauzeo mjesto među vodećim hrvatskim festivalima. Termin održavanja je druga polovica mjeseca kolovoza, tj. prvi vikend nakon blagdana Velike Gospe (15. kolovoza – 22. kolovoza). Međunarodni dječji festival se održava već četrdesetak godina u mjesecu lipnju i predstavlja zaštitni znak Šibenika. Od početka se razvijao kao godišnja smotra odabranih kazališnih skupina iz Hrvatske i zemalja iz cijeloga svijeta. Srednjovjekovni sajam se održava krajem rujna u povodu dana Sv. Mihovila, zaštitnika grada. Omogućuje posjetiteljima da se osjećaju kao da ih je vremeplov života vratio u vrijeme kada se marljivo gradila šibenska katedrala.

Simbol grada je katedrala sv. Jakova, remek djelo Jurja Dalmatinca koja se nalazi pod zaštitom Unesca zbog svoje kulturno – povijesne vrijednosti. Građena je u potpunosti od kamenih blokova bez upotrebe vezivnih materijala. Završena je u 16 st., a kako se gradila više o sto godina, majstor Juraj, koji je u to vrijeme živio u ulici poviše katedrale da bi mogao svoje remek djelo uvijek imati pod okom, nije ju uspio dovršiti. Njegov projekt dovršava Nikola Firentinac. Obratite pozornost na niz od 70-ak skulptura glava kojima je katedrala ukrašena i za koje se smatra da su portreti Jurjevih suvremenika. Zanimljiva lica svojih suvremenika je učinio vječnima. Obavezno uđite u katedralu da biste razgledali krstionicu.

Nasuprot Katedrale nalazi se gradska vijećnica, a 10-ak m dalje plato na kojem su 4 bunara odakle se crpila voda za vrijeme sušnih razdoblja. U tom sklopu se nalazi i kafić te podzemni bar Bunari koji je danas mjesto za izlaske.

Preporučili bismo Vam da se naoružani samo fotoaparatom izgubite po uskim srednjovjekovnim ulicama stare gradske jezgre. Naići ćete na brojne crkvice, portale i druge povijesne spomenike... Možete posjetiti i tvrđavu sv. Mihovila iz 15. st koja je uređena za razgledavanje. To je jedna od čak 4 tvrđave u gradu. Na putu do tvrđave zastanite da razgledate mediteranski vrt samostana sv. Lovre u sklopu kojeg se nalazi i kafić.

Ako ste pustolovni možete se okušati u u bungee jumpingu. Svake godine od 01. srpnja do 01. rujna (radnim danom 10.00 – 20.00h; nedjeljom 10.00 – 14.00h) se organizira bungee jumping sa Šibenskog mosta.

Vrh